Vissza a Fejlesztési programokhoz

GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00528

Mezőgazdasági melléktermékek használata korszerű, környezetbarát polimer kompozitok alapanyagaként, fenntartható végtermékek előállítása érdekében

Kedvezményezett neve: Inno-Comp Kft.

Támogatás összege: 71 218 752 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 35%
Hitel összege: 91 566 968 Ft

Projekt befejezési dátuma: 2021. július 31.

 

Cégünk 2018-ban sikeresen pályázott a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 VÁLLALATOK K+F+I TEVÉKENYSÉGÉNEK TÁMOGATÁSA KOMBINÁLT HITELTERMÉK KERETÉBEN című pályázati felhívásra.

 

Pályázatunkban mezőgazdasági melléktermékek használatát tűztük ki célul, környezetbarát polimer kompozitok alapanyagaként.

 

Elsődleges célunk a dióhéj és sárgabarackmaghéj őrlemények használata volt, ezek mellett kísérleteket folytattunk kenderszállal és kukoricacsutka őrleménnyel is. Alap polimerként polipropilén (PP) és politejsav (PLA) anyagokat használtunk.

 

A maghéjakat őröltettük, illetve az őrlőgép beszerzése után már mi őröltük. A kompoundáláshoz használt töltőanyagok alakját és szemcseméret-eloszlását az új szemcseméret analizátor készülékkel határoztuk meg.

 

A PLA-t kompoundálás előtt szárítani kell, ezért egy új szárító berendezést is vásároltunk.

 

Egy speciális kétcsigás laborextrudert szereztünk be (extuder állványra elhelyezve), mely kifejezetten biokompozitok kompoundálására alkalmas. A pályázatnak köszönhetően egy okos eszköz, a Hololens szemüveg használatát tudtuk bevezetni a fejlesztési folyamatainkba, mellyel a kísérleti gyártásokat tudjuk hatékonyabbá tenni.

 

A potenciális beszállítóknál gyártási kísérleteket végeztünk, a gyártott kompoundokat széles körű fizikai vizsgálatnak vetettünk alá. Így egyrészt ismeretet szereztünk a gyártási technológiáról, valamint a természetes anyagokkal töltött kompozitok várható tulajdonságairól.

 

Innopol termékpalettánk új biokompozit típusokkal bővült, ez az ún. CS B termékcsaládunk.

 

A projekt fizikai megvalósítása 2021. július 31-én, határidőre sikeresen befejeződött.

 

További információ kérhető:

Inno-Comp Kft.

3580 Tiszaújváros, Vegyészek útja 8.

 

Vissza a Fejlesztési programokhoz

Integrated and independent compounder

Trust is Value

About us